Tapahtui virhe
Yritä myöhemmin uudelleen
Ei hakutuloksia
Ei hakutuloksia
Pieneenkin keittiöön saa lisää tilaa tehokkaalla toimintojen suunnittelulla ja keittiöinnovaatioita hyödyntämällä. Listasimme pienen keittiön ratkaisuja saadakseen suuren keittiön ominaisuudet.
Pienen keittiön suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä mitä toimintoja siellä täytyy välttämättä olla, jotta keittiö on toimiva. Nykyään pieneen keittiöön on paljon hienoja ratkaisuja, joilla työskentelytila saadaan maksimoitua. Esimerkiksi sokkelitasosta esiin vedettävä sokkelilaatikko kätkee sisäänsä tavarat, jotka halutaan piilottaa pois tieltä tai katseilta. Erinomainen säilytystila esimerkiksi uunipelleille, aputikkaille tai keittiötekstiileille.
Pienen keittiön suunnittelussa toimivuus ja tilankäyttö ovat tärkeässä asemassa. Jos keittiö on esimerkiksi pieni I-keittiö yhdellä seinällä, ei perinteistä työkolmiomallia voi soveltaa siihen. Paras ratkaisu tässä on laittaa allas keskelle ja sijoittaa reunoille jää-pakastinkaappi, uuni ja liesitaso. Jos tila antaa myöten, altaan ympärille kannattaa jättää työskentelytilaa niin tiskaukselle, kuin ruoan valmistukseenkin.
Seinätila kannattaa käyttää kattoon asti joko avohyllyillä tai kaapistolla. Nykyaikaiset tehokkaat mekanismit lisäävät pienen keittiön säilytystilaa ja helpottavat keittiön toimintoja. Esimerkiksi täysin ulosvedettävä apteekkikomero tai kulmaan tuleva LeMans -mekanismi päihittävät mennen tullen perinteiset hyllykomerot.
Lue lisää I-keittiöstä
II-keittiössä eli kahdella seinällä olevassa keittiössä voi jo toteuttaa hyvin työkolmiomallia. Allas ja jääkaappipakastin kannattaa sijoittaa toiselle seinälle ja uuni sekä liesitaso toiselle. Tässä mallissa pääsee liikkumaan hyvin eri toimintojen välillä. Kaapistojen välillä olisi hyvä olla vähintään 1,2 metriä tilaa liikkumiseen.
U-keittiö on kaikkein tehokkain. Siinä on kaikilla kolmella seinällä paljon työskentelytilaa. Yksi kokki voi helposti liikkua kahden työskentelyaseman välillä, kun taas toinen mahtuu kolmannelle pisteelle hyvin. U-pohjan pitäisi olla vähintään 2,5 metriä pitkä, jotta työskentely olisi mahdollisimman jouhevaa.
U-keittiössä on työskentelyasemat kahdella vierekkäisellä seinällä. Jos U-keittiöön mahtuu vielä saareke, saadaan hyvin lisätilaa ja työskentelykolmio mallia on helpompi noudattaa. Tämä toimii parhaiten jos huonekoko on vähintään 3x3 metriä tai isompi. U-keittiö antaa tilaa myös kahdelle kokille toimia yhtä aikaa.
Pienen keittiön sisustukseen on runsaasti vaihtoehtoja erilaisten mieltymysten mukaan. Tarvittaessa keittiön saa piilotettua vaikka liukuovien taakse kokonaan pois näkyvistä. Selkeitä linjoja keittiöön saadaan vedikkeettömyydellä ja suorilla kaapistolinjoilla. Runsasta sisustusta rakastava voi laittaa keittiöönsä esimerkiksi avohyllyt – näin astiat ja esineet saavat olla rohkeasti näkyvillä.
Pieneen keittiöön voi vaikkapa välitilan materiaalilla tuoda persoonallisuutta. Luna - valaistu välitilaelementti on ainutlaatuinen tapa tuoda keittiöön uniikkia ilmettä. Kuvaksi voi valita värikkäitä kuoseja, tasaisen väripinnan tai omia kuvia. Elementti tuo lisää tilan tuntua.
Pieneenkin keittiöön saadaan nykyaikaisilla mekanismeilla ja kaappiratkaisuilla, nerokkailla innovaatioilla, kodinkoneilla ja ennen kaikkea hyvällä suunnittelulla suuren keittiön ominaisuudet ja toiminnot – ulkonäköä unohtamatta!